zondag 1 februari 2015

Verplaatsen

Op het aanrecht lag een snipper aluminiumpapier. Daar gebleven na het openknippen van het koffie pak of zo'n pakje instantsoep waar uw dochter en zoon dol op zijn.
Bij het wegruimen van de vaat schoof u de snipper met een secuur gebaar naast de blauwe koektrommel. Op het deksel van de trommel is het portret van een lachend meisje afgebeeld, ze is een jaar of zes en lacht d'r melktanden bloot.
U pakte de snipper niet op. De vuilnisbak staat sinds een paar weken buiten naast de keukendeur, het was toen volop zomer.
Het is inmiddels het einde van de herfst maar de bak blijft buiten. Fruitvliegen, honden, katten en waterbuffels houden hun rug recht in de zelfzuchtige natuur.
Op de plek waar de vuilnisbak stond, groeien nu stapels boeken die weleens van pas kunnen komen als u bedlegerig wordt. Ook staat er een doos met kleertjes met een bundel brieven, bijeen gehouden door een roze lint.
De doos heeft lange tijd in de kast gestaan en kwam in het zicht door het verplaatsten van spullen. Het kan weg, het heeft een etherische toestand bereikt. De pin, waaraan de herinnering hing, liet los.
Op het aanrecht ligt een deugdelijk mes waarmee u in uw onoplettendheid weleens in de vingers sneed.

© P. Prins / Pen & Papier® in samenwerking met De Blauwe Pen®

(dit verhaal en anderen zijn voorgelezen in de theaterzaal van de OBA en in het boek; Van het Oosterdok 2014 gepubliceerd op 31-01-2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten