vrijdag 9 september 2016

De Lange Vrouw I & II


De Lange Vrouw I

De Lange Vrouw loopt weg van een groep van vier die in de publieke tuin op het brede grasveld moderne gymnastiekoefeningen doen. Zij neemt het pad waar u haar zo nu en dan tegenkomt.

Zij lijkt een interessante vrouw. U groet haar. Zij groet niet terug.
U denkt te klein te zijn met zorgen om de lekkende radiatorbuis die de gasbetonnen muur bovenaan de trap heeft doordrenkt, de verf aantastte. Het vocht zal vanwege de komende koude maanden maar moeilijk verdwijnen.

De Lange Vrouw II

De Lange Vrouw beklimt de stenen treden. Nu staat ze in de hal, de deuren voor en achter zich voor de zekerheid openhoudend, ze is tenslotte de Lange Vrouw.
In de zaal, één stap over de drempel, knopen allerhande mensen gesprekken aan. Doen dat met de mastworp.

De één weet nog hoe zijn vader toen naar de radio luisterde, de tweede zegt zo'n zelfde herinnering te hebben; te weten hoe zíjn vader zelfs slapend naar de radio luisterde, de derde zegt zijn vader te zijn vergeten maar herinnert zich wel zijn maaltijd. Er zijn meer vaders kwijt geraakt, in andere landen bijvoorbeeld. Een kleinere vrouw veronderstelt op deze manier voorgoed zonder kinderen te blijven. Vogellijm kan haar kans vergroten. Als de Lange Vrouw bij de anderen onder de hoge zoldering zit steekt ze een kop boven hen uit.

Een stem uit de luidsprekers boven de allerhande mensen zegt dat het nu tijd is; vanachter de coulissen komt een man te voorschijn die zijn bandrecorder het woord laat nemen.

(illustratie door Fransje Prins)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten